Sol og solarium

Sol og solarium

Sol deg riktig!

Alt liv på jorden er avhengig av sollys. Uten sollys vil mennesker, dyr og planter dø etter kort tid. For oss mennesker kan imidlertid for mye sollys være skadelig, så kunnskap om rett soling er avgjørende. Dette gjelder både inne og ute.

Det finnes i dag mye seriøs forskning som viser at for lite sollys kan føre til alvorlige lidelser, som for eksempel enkelte typer kreft, MS, benskjørhet, hudlidelser o.l. Det er også forskning som viser at for mye sol, i første rekke i form av alvorlig solforbrenning i yngre år er direkte helsefarlig. Det er derfor viktig at befolkningen blir informert om rett soling inne og ute.

Norge har sammen med noen få andre land de strengeste maksimalgrensene i hele Europa. Ingen land i verden har tryggere og lettere doserbar soling enn Norge. Vår skandinaviske hudtype trenger et balansert strålespekter. UVB danner nye pigmenter, gir D-vitamin og flere andre positive effekter, mens UVA bruner eksisterende og nye pigmenter. Siden vi nordboere ikke har mye pigmenter fra før, er vi avhengige av både UVA og UVB. Dette er årsaken til at Norge alltid har hatt et balansert strålespekter, omtrent likt solen ute.

Ultrafiolett lys

Ultrafiolett lys ( 100 – 400 nm ) er usynlig og har høyere energi enn synlig lys. UV-lys kommer naturlig fra solen eller fra solarier, og deles inn i tre kategorier. UVC absorberes av ozonlaget og når sjelden til jordoverflaten. Kunstig fremstilt UVC benyttes blant annet av medisinsk fagpersonell til å drepe bakterier og virus, til rensing av vann og sterilisering av instrumenter.

UVB stimulerer produksjonen av D-vitamin og gir helsemessige gevinster på svært mange funksjoner i kroppen. UVB danner nye pigmenter i huden, som øker tykkelsen i epidermis, og gir bedre beskyttelse mot videre UV lys. UVB- lys er også ansvarlige for at vi blir solbrente når vi er uforsiktige med solingen. UVA gir brunfargen når vi soler oss,  ved at pigmentet melanin mørkner. UVA trenger dypest ned i huden og gjør at huden eldes mer enn hvis den ikke fikk sollys.

Lys og varme utgjør grunnforutsetningene for alt liv. Det får naturen til å vokse og blomstre, og gir oss vår livskraft og energi.

Se våre Ultra Tan solarium

Solarium for hjem og bedrift

Brukte solarium

Får du nok sol?

Hvorfor bruke solariekrem