Massasje er en avslappende, oppløftende og svært virkningsfull metode mot stress.

Under massasje frigjør hjernen endorfiner, noe som minsker opplevelsen av smerte og øker følelsen av velvære. Massasje bidrar til at stresshormoner som adrenalin og kortisol brytes ned,og flere studier viser at høye nivåer av stresshormoner reduserer vårt immunforsvar. Reduserer man stressnivået, styrker man altså den generelle helsen.

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er stressrelaterte plager en vesentlig årsak til for tidlig død. Mange av de vanligste sykdommene hos voksne kan knyttes til langvarig stress i kombinasjon med dårlig livsstil. Når vi er i en stressituasjon utløses stresshormoner, og motsatt har vi heldigvis også et beroligende og avslappende hormon, oxytocin, som utløses ved berøring og massasje.

Bedre livskvalitet

Ved en stressende livsstil opplever mange mennesker at de utvikler kroniske smerter i kroppen og spenningshodepine. Spenningene kan oppstå pga. dårlig arbeidsstilling eller anstrengelse, men kan også ha mere følelsesmessige årsaker som stress, sinne, og angst. Slike spenninger setter seg i kroppen og kan gi smerter i f.eks. rygg, skuldre, nakke, hofter og knær. Spenningshodepine kan være et resultat av stramme, anspente muskler i kjeve, skuldre og nakke. Kronisk smerte gir ofte mer spenning og dermed mer smerte. En god massasje på disse muskelgruppene kan virke avslappende på musklene og dermed være med på å bryte smertemønsteret. Leddsmerter kan også minskes ved massasje. En annen fordel man får av massasje er at lymfesystemet stimuleres, slik at lymfevæsken flyter bedre. Dette vil hjelpe kroppen til å kvitte seg med avfallsstoffer samt sørge for bedre tilførsel av oksygen og næringsstoffer. Et viktig poeng er at man bør få utført massasje jevnlig, dermed vil den kunne være forebyggende mot både stress, smerte og mange sykdomstilstander og samtidig bedre den generelle livskvaliteten.

Terapi og økt kroppsbevissthet

Massasje regnes som en av verdens eldste behandlingsformer. En felles grunntanke i all massasje er at det fremmer helse og velvære, øker blodsirkulasjonen og er avspennende. Målet med massasje er å minske smerte og muskelspenninger, samt gi avspenning gjennom mykgjøring av vev og muskler. Mange mener også at massasje kan bidra til økt kroppsbevissthet og kontakt med egne følelser. Wilhelm Reichs teori om ”muskelpanseret” innebærer at muskulaturen skal fungere som et beskyttende ”panser” i forhold til emosjonelle belastninger. Ifølge teorien kan massasje bidra til å redusere dette ”panseret”, noe som kan føre til at man får mer kontakt med sine følelser. Også traumatiske eller vanskelige følelser.

Det høye sykefraværet

I dagens samfunn er det et stort arbeidspress. Da er det ekstra viktig å stresse ned og senke skuldrene. Norge har et høyt sykefravær, og statistikk viser at sykdommer i muskel- og skjelettsystemet utgjør nesten 50 % av de totale sykefraværstilfellene (for kvinner og menn).

Stadig flere arbeidsplasser tenker forebyggende og tilbyr massasje til sine ansatte, enten i form av en massasjeterapeut eller ved å investere i en god massasjestol. Moderne massasjestoler kan ha både manuelle og automatiserte massasjeprogrammer å velge mellom, og utføre mange forskjellige massasjemetoder som kna-, banke-, klappe-, shiatsu-, rulle-, vibrasjons- og lufttrykksmassasje. En god massasjestol skal kunne massere både nakken, skuldrene, ryggen, armene, hoftene og setet, samt ha sonemassasje under føttene og kompresjonsmassasje for leggene.

Oppsummering

Massasje kan ha en positiv effekt på hele kroppen

• Massasje bryter ned stresshormoner og frigjør avslappende hormoner

• Massasje kan redusere stress og øke følelsen av velvære

• Massasje reduserer muskelspenninger samt muskel- og leddsmerter

• Massasje reduserer stivhet og øker mobiliteten og fleksibiliteten i leddene

• Massasje øker blodsirkulasjonen og stimulerer lymfesystemet

• Massasje kan bidra til økt kroppsbevissthet og bedre kontakt med egne følelser

• Tilgang på en god massasjestol kan redusere stress på arbeidsplassen

Se våre massasjestolmodeller

Om Human Touch

Om Family Inada

Om Panasonic Sanyo

Brukte massasjestoler