Hvor lenge bør jeg sole meg?

Riktig soletid varierer fra kunde til kunde og det er ikke alltid lett for oss å vurdere dette for hver enkelt. Ta hensyn til solvanene dine ellers. Blir du lett solbrent ute eller tåler du mye sol? Er det lenge siden du solte deg sist? osv.

Vi råder de fleste kunder til å starte med ca 6 min. og øke der fra. En kan som regel øke soletiden med ca 10% for hver gang uten å bli solbrent, men dette er som sagt lettere for kundene å vite enn oss, da de er vant med sin egen hud. For å være på den sikre siden er det alltid best å starte med litt for kort soletid enn for lang.
Hvor ofte bør jeg sole meg?
Hvis ønsket er å oppnå mest mulig farge på kortest mulig tid, anbefaler vi at du soler deg annen hver dag og øker soletiden jevnt etter hvor mye du tåler ( ca 10% økning pr. gang). Når ønsket farge er oppnådd er det tilstrekkelig med 1-2 ganger i uken for å holde fargen ved like.
Ønsker du bare litt frisk farge uten å bli så veldig brun, kan du sole deg 1-2 ganger pr uke.
Hvor lenge kan jeg fortsette å sole meg?
I utgangspunktet kan du fortsette solingsperioden så lenge du ønsker, og sole deg annen hver dag året igjenom, men det er ikke tilrådelig. Det som en vanligvis blir advart mot når det gjelder sol, er faren for solbrenthet som kan medføre permanente skader i huden.
Hvis du soler deg jevnt er dette ikke en reell fare, men du må likevel være oppmerksom på den belastning solen er når det gjelder aldring av huden. Noen kunder soler seg flere ganger i uken hele året. Men det mest vanlige og tilrådelige er f.eks. 2-3 solperioder i året, eller at man soler seg til ønsket farge er oppnådd og deretter soler seg en gang i uken for å holde det vedlike.
Hva gjør jeg hvis jeg blir solbrent?
Hvis du har vært uheldig og blitt solbrent, så kan vi råde deg til å smøre på aloe Vera gele, som kjøpes på apotek, parfymerier etc. Dette hjelper virkelig; det kjøler samtidig som solbrentheten går raskere over til brunfarge. Du skal vente minst 48 timer med å sole deg igjen, og alltid til all rødfarge og sårhet i huden er forsvunnet. Når du da skal begynne å sole deg igjen, råder vi deg til å redusere soletiden endel.
Hvor lenge skal jeg bruke ekstrarør/ansiktsrør?
Det er lurt å starte forsiktig med disse, gjerne bare noen få minutter, men føl deg frem til hva som passer best for deg. En tåler som regel litt mer sol på kroppen enn i ansiktet.
Er det nødvendig å bruke krem?
Det er en stor fordel å bruke krem. Både for fargen sin del og for å hindre uttørking av huden. Vi har ofte litt ujevn fuktighet i huden som kan resultere i ujevn brunfarge ( fete partier blir raskere brune). All soling virker uttørrende på huden, og kan dermed virke negativt med hensyn til aldring av huden. Det er derfor viktig å tilføre nok fuktighet.
Alle typer fuktighetskrem kan brukes, såfremt de ikke inneholder parfyme ( parfyme kan gi pigmentflekker). Vi anbefaler spesielle sol-produkter som inneholder spesielt mye fuktighet tilpasset uttørringen du får via solpåvirkning. Produktene inneholder også hurtigbrunende stoffer som påvirker pigmenteringen i huden( danner raskere flere nye pigmenter), noe som gir deg raskere og penere brunfarge. Når vi snakker om aldring av huden ved soling er det viktig å påpeke at andre faktorer som røyking, skiftende temperaturer, kosthold etc. har større påvirkning på dette enn sol.
Bør jeg bruke briller?
Det er blant leger et delt syn på om øyelokket i seg selv er god nok beskyttelse for øyet, eller om man trenger solariumsbriller. Vi er blitt rådet til å anbefale briller, dette også fordi folk ikke alltid er like flinke til å holde øynene lukket hele tiden de ligger i solsengen.
Den eventuelle skaden man kan risikere ved uforsiktighet, er at man kan «brenne» hinnen ytterst på øyet, og på lang sikt utvikle grå stær.
Ute i solen vil øynene beskytte seg selv, da solen er for skarp til at man kan se rett på den. Er du redd hvite ringer rundt øynene, så ta av brillene de siste 5 min.
Huden rundt øynene/øyelokket er mer ømfintlige enn huden i resten av ansiktet. Både med hensyn til solbrenthet og aldringsprosess vil det derfor være lurt å dekke området rundt øynene med solbriller.
Etter råd fra helserådet anbefaler vi alle å bruke sine egne par med briller pga. smittsomme øyesykdommer.
Bør jeg bruke faktor i solarium?
Nei det er ikke nødvendig å bruke solfaktorkremer i solarium. Det er bedre å redusere solingen til det som passer for hver enkelt hudtype. Solfaktorkremer er ment å beskytte oss slik at vi kan oppholde oss lengre tid i solen uten å bli brent. Det kan derimot være fornuftig å bruke solfaktorkrem på «problemplasser» som en ikke ønsker og utsette for sol, eller hvis man f.eks vil beskytte ansiktet sitt veldig godt, men likevel ønsker lang soletid på kroppen.
Kan jeg dusje etter soling?

Ja, det er klart du kan. I den tiden da solariebruk kom skikkelig i gang her i landet het det at man skulle vente 4 timer etter soling før man dusjet. Dette er IKKE riktig.

De fleste tenker aldri at de ikke må dusje etter å ha ligget på stranden i solen, og da gjelder selvfølgelig det samme med solarium. Brun fargen kan ikke vaskes bort! Men husk at huden din trenger fuktighet etter soling, spesielt etter dusjing med såper som også kan virke uttørkende på huden din, så smør deg med fuktighetslotion uten parfyme etter dusjen.
Kan jeg sole meg når jeg er gravid?
Soling under graviditet er ikke noe problem. Her gjelder også samme regel som før: Solarium og sol ute har samme virkning.
En kan oppleve at fosteret blir urolig under soling. det kommer av at sollyset gjør at det blir lysere inne i magen, og babyen beveger seg derfor mer. Dette kan man dempe ved at man legger et håndkle over magen. Man skal allikevel være oppmerksom på at det under graviditet ikke bør være for varmt under solingen. Bruk derfor viften godt.
Det er også økt risiko for å få brune pigmentflekker i huden under graviditet. Disse oppstår oftest i ansiktet. Noen ganger forsvinner disse raskt etter fødselen, men i andre tilfeller kan disse følge deg hver gang du blir brun. I de fleste tilfellene forsvinner disse når huden blir blek igjen og kommer ikke tilbake ved senere soling. Disse flekkene kommer ikke plutselig, men utvikles sakte så det kan være lurt å være på utkikk etter disse og stanse solingen hvis du føler at det kommer skjemmende flekker.
Når man er gravid har man ekstra stort behov for vitamin D3 som skapes av solstrålene. Vitamin D3 er helt nødvendig for at kroppen skal oppta kalsium. Så litt sol under svangerskapet kan være bra for både deg og fosteret…
Er det viktig å sole seg i solarium før sydentur?

Ja, det er det. Det er litt misvisende informasjon ute og går på dette området. Grunnen til det er at blant «gamle» soler, blant annet de fleste solarium med firkantede ansiktspærer( finnes også i bruk enkelte steder i dag), har solrør som bare inneholder UVA stråler. De fleste husker den brunfargen disse rørene gav, gul/grå farge som ble kalt «typisk solariumsbrun». UVA stråler bruner som tidligere forklart bare eksisterende pigmenter og kan gi falsk trygghet i form av en viss brunfarge, men gir ingen oppherding, som er viktig før sydenturen.

Oppherding skjer bare med UVB påvirkning, når det dannes nye pigmenter. For å herde deg opp er det viktig å øke soletiden jevnt ( ca 10% økning per soling). Du tåler da etterhvert mer og mer sol uten å bli solbrent. Dette er selvfølgelig spesielt viktig for personer med tander hud.

Soler man seg f. eks 6*20 minutter før en sydentur, så har de fleste fått fin farge, men man tåler ikke timevis på stranden for det. Derfor er det alltid lurt å ha solfaktorkremen med seg i bagasjen i tillegg.
Er det farlig å sole seg i solarium?

Det står ting i media fra tid til annen som skaper uro blant solkunder. Dessverre ( eller skal vi si heldigvis) er dette som regel misvisende informasjon. Både pga uvitenhet fra tilfeldige reportere, og fordi en del av forskningen det blir vist til stammer fra andre land.

Statens Strålevern som er Norges kontrollorgan, har de strengeste krav i Europa når det gjelder hvilke stråler som kan være i et solariumsrør, og styrken på dem. Det som kan være skadelig ved soling både ute og inne ( da dette er likt) er å bli solbrent og så sole seg videre på solbrent hud. Det kan gi permanente skader i huden. Denne typen skader kan i verste fall, men svært sjelden, medføre hudkreft. Som forklart tidligere under punktet om forskjellen på soling inne og ute innser flere og flere at solarium kan være bedre enn solen ute fordi dette er lettere og dosere… Men husk alt med måte.
Hvorfor får jeg hvite merker på ryggen?

Dette er ikke et problem for alle kunder, men nokså mange får hvite flekker på skulderblader og/ eller nederst på korsryggen eller på baken. Disse flekkene kommer når vi ligger på platen med kroppsvekten hvilende på disse punktene hemmer vi blodsirkulasjonen på disse stedene. Du kan lett fikse dette ved å røre litt på deg under solingen slik at du letter trykket på disse punktene. Du vil da raskt få fin farge på hele kroppen. En del kunder liker heller ikke at de får hvite underarmer. Dette løser du ved å la solen komme til over alt… la armene ligge bak hodet en del av soletiden.